Flere behandlingstilbud

Undersøkelse

Ved hjelp av røntgen og klinisk undersøkelse kan du raskt få en oppdatert status på tennene dine.

Samtidig ser vi til at tennenes festeapparat er i god stand.

Dersom det er noe behandlingsbehov, ser vi sammen på hvilke løsninger og materialer som passer deg best.

Vi gjør aldri noe uten at pris er avtalt på forhånd.

Nye kunder får første undersøkelse gratis!

Tannfyllinger

Hvis undersøkelsen har avdekket hull(karies) eller skader på en eller flere tenner, vil det være nødvendig med fyllingsterapi.

Du velger i hovedsak mellom to ulike typer fyllingsmaterialer;

Porselen og kompositt.

Porselen er den mest slitesterke og varige løsningen. Hvis du har hull i en av de store jekslene, er dette det foretrukne materialet. Disse tennene har høyest belastning, og får generelt mer slitasje enn de andre.

Fremgangsmåten er enkel: Tannlegen fjerner den delen av tannen som er skadet av karies og skanner hullet med et lite kamera. Han designer så fyllingen i 3D og deretter freses det ut en porselensfylling som passer hullet helt perfekt. Porselensfyllingen festes til tannen med en kraftig sement.

Kompositt er et formbart, keramisk fyllingsmateriale som er blandet med porselenspartikler for å gjøre det mer slitesterkt. Det kan brukes til små fyllinger og på steder som ikke blir utsatt for høyt tyggetrykk. Kompositt finnes i mange ulike tannfarger, og det er et rimeligere alternativ i forhold til porselen. Ulempen er at den ikke er like slitesterk og misfarges noe lettere enn porselen.

Amalgamsanering

Over de siste tiårene har det blitt mer og mer klart at kvikksølvdamp fra amalgamfyllinger kan gi til dels alvorlige helseskader for enkelte mennesker. Akkurat hvor skadelig det er, og hvor mange som kan være rammet, er gjenstand for debatt i medisinske miljøer, men det innføres nå forbud mot bruk av amalgamfyllinger i mange land. Norge fikk et slikt forbud i 2008.

Beskyttelsestiltak

Amalgam inneholder 50% kvikksølv, som er et svært giftig tungmetall. Vi bruker derfor en rekke sikkerhetstiltak for å unngå at pasienten utsettes for en unødvendig tilleggsbelastning under fjerningen. Vi bruker blant annet dobbelt avsug, et friskluftanlegg og fleksible plastmembraner som beskytter munnslimhinnen ekstra. I tillegg passer vi på å fjerne fyllingene veldig skånsomt, vi løsner fyllingene i kantene og vipper forsiktig ut fyllingsblokkene direkte i avsugen.

Overraskende ofte opplever vi en rask bedring av symptombilde etter hvert som kvikksølvbelastningen blir borte.

Tannhalser

Har du ising i tennene? Blottlagte tannhalser er den vanligste grunnen.

Det området på tannen som er nærmest tannkjøttet kalles for tannhals. Overflaten på tannkronen er dekket av emalje, mens det som beskytter roten er tannkjøtt og rotsement. Dette er langt fra like slitesterkt som emalje.

Et friskt tannkjøtt dekker i utgangspunktet hele roten, men dårlig pusseteknikk kan gjøre at tannkjøtt og rotsement blir slitt bort. Da blir tannhalsen blottlagt, og svært utsatt for ytre påvirkninger. Hvis du i tillegg utsetter tennene for mye syreholdig mat og drikke ser man ofte at tannhalsene får store slitasjeskader.

Blir skadene dype nok kan det være aktuelt å forsegle tannhalsene med tannhalsfyllinger.

Visdomstenner

Disse tennene er de mest uforutsigbare vi har. Noen har ikke anlegg for visdomstenner i det hele tatt, andre har bare anlegg for en eller to.

Mange anlegg blir bare liggende inni kjevebenet og kommer aldri frem.

Noen visdomstenner kommer frem og fungerer helt som de andre jekslene, mens andre vokser i gal retning og skaper problemer.

Visdomsjeksler som bare har kommet halvveis ut kan i mange tilfeller gi smerte og ubehag, fordi tannkjøttet rundt dem veldig lett kan bli betent. Børsten kommer ikke så bra til, og deler av tannen er ofte dekket av tannkjøtt.

Vi har røntgenutstyr som er spesielt godt egnet til visdomstenner.

Har du smerter eller ubehag, ta kontakt, så finner vi ut hvordan de ligger og hva som eventuelt bør gjøres.

Rotspissamputasjon

Det hender noen ganger at det blir betennelse i en rotspiss som allerede er rotfylt. For å redde tannen, kan tannlegen gå inn og fjerne kun rotspissen. Da vil betennelsen i mange tilfeller forsvinne, og benet rundt tannen vil gro. Du kan lese mer om rotfylling her.

Kjeveleddsproblemer

Er du plaget av smerter eller klikkelyder fra kjeven? Har du perioder med spenningshodepine, nakkeplager eller migrene? Kan tennene kjennes følsomme og ømfintlige? Våkner du om morgenen med en slags «gangsperr» i kjeven?

En bittskinne kan være løsningen!

Bittskinnen er laget av myk akryl. Den er noen millimeter tykk og festes som regel på tennene i overkjeven. Den brukes om natten når man sover.

Bittskinnen forandrer hjernens refleksmønster, virker som en «støtdemper» og beskytter tennene mot videre slitasje. Dermed unngår du muskelsmerter, ømme ledd og kjever, ulike typer hodepine, stiv nakke og følsomme tenner.

Behandlingen har overveldende positive resultater, og dekkes delvis av Helfo.

Søvnapné og snorking – Har du forsøkt med snorkeskinne?

Snorking er et svært utbredt problem som gir redusert livskvalitet for dem som er rammet av det. Obstruktiv søvnapnésyndrom (OSAS) er noe som mange har i tillegg til snorking. OSAS gir gjentatte pustestopp mens man sover. Stoppene kan vare fra noen sekunder til over ett minutt. Både snorking og søvnapné fører til økt tretthet om dagen, og gir økt risiko for å utvikle andre sykdommer. Dette kan du lese mer om her:

http://www.tannlegetidende.no/i/2018/3/d2e1533

https://somnomed.com/nb/pasienter/hva-er-osa-obstruktiv-sovnapne/

 

Vi bruker en type snorkeskinne som heter SomnoDent. 

Over 300.000 pasienter har blitt behandlet med SomnoDent® – i 23 land over hele verden!

Over 96% av pasientene med påvist OSAS har en målbar, positiv terapeutisk effekt av å bruke en SomnoDent-skinne. Skinnen har en dokumentert høy pasientkomfort.

  • Skinnen er produsert i flere lag for å gi maksimal pasientkomfort. Innerst er et lag med det helt spesielle, myke kontaktbelegget SMH ( SMH-BFlex» er SomnoMeds eget myke polymer) som gir godt og behagelig feste på tennene. Godt feste av skinnen er avgjørende for at behandlingen skal fungere.
  • Passer også for pasienter med korte tenner, implantater, kroner eller broer.
  • Lite behov for tilpasninger reduserer tiden i tannlegestolen.

Kontakt oss