Dersom nerven i en tann dør, eller holder på å dø, kan det bli aktuelt å gjøre en rotfylling. Det vil si at tannlegen renser rotkanalen og fyller den igjen. Årsaker til at nerven dør kan f. eks være dype hull, slag mot tennene eller trange rotkanaler.

En livløs nerve kan føre til at kjevebenet rundt rotspissen på den aktuelle tannen blir betent.

Symptomer på rotbetennelse

  • Ikke alle får smerter, men hvis man får det kan de bli veldig sterke. Hos noen oppleves det kun som murring eller ubehag ved tygging av mat ol.
  • En hevelse/kul kan dukke opp rundt rotspissen på tannen.
  • Noen kan få en blemme og oppleve vond smak i munnen. Da har det dannet seg en liten kanal(fistel)  mellom betennelsen i kjevebenet og munnhulen. Væske fra betennelsesstedet kommer ut igjennom denne kanalen og kan skape vond smak i munnen og føre til dårlig ånde. Utgangen på den lille kanalen ser ut som en liten blemme på tannkjøttet i nærheten av rotspissen.

Dersom en rotbetennelse står ubehandlet

Det kan være fristende å utsette behandlingen hvis den betente roten ikke plager deg særlig. Dette er en medisinsk risiko og kan på ingen måte anbefales. Hver gang du tygger blir det økt trykk på bakteriene i rotspissområdet, slik at de spres med blodbanen til andre viktige organer, blant annet hjertet.

En annen grunn til å fjerne betennelsen raskt, er at den kan spre seg til andre tenner om den står ubehandlet.

Kontakt oss