Tannpleie

Våre tannpleiere har flere ulike oppgaver, som f. eks bleking av tenner og fremstilling av bittskinner til bruk ved kjeveleddsproblematikk og tanngnissing.

Likevel ligger hovedfokuset først og fremst på behandling og forebygging av tannkjøttsykdom.

Utvikling av tannkjøttsykdom

For å kunne forstå farene ved å gå med ubehandlet tannkjøttsykdom, er det viktig å vite fordelene med et frisk tannkjøtt og hvilken funksjon tannkjøttet har.

Mange tenker at det kun er hvite tenner som er avgjørende for et vakkert smil, men tannkjøttet spiller også en stor rolle her.

Et sunt tannkjøtt har en frisk, lyserosa farge og fyller fint ut i alle mellomrommene. På denne måten fester ikke ting seg så lett mellom tennene. Et friskt tannkjøtt fungerer også som en beskyttelse mot ising, fordi det dekker rotoverflatene.

Figuren viser en frisk tann omgitt av sunt tannkjøtt og upåvirket kjeveben.

Slik vil det typisk se ut hos en person som har godt renhold og god tannhelse.

Tannkjøttsbetennelse – Gingivitt

Hvis tannkjøttet er betent, blir det mørkerødt på farge samtidig som det ofte er hovent og litt blankere på overflaten. Hvis man pusser godt, bruker tanntråd, og sørger for å få fjernet eventuell tannstein, vil betennelsen forsvinne, tannkjøttet blir friskt, og det får lys farge igjen.

Hvis bakteriebelegg og tannstein får etablere seg i den lille lommen som finnes mellom tannen og tannkjøttet, vil det fort oppstå betennelse. Den karakteristiske hevelsen og fargeendringen vises på figuren.

Dersom du raskt oppsøker tannpleier eller tannlege og får fjernet tannsteinen, vil du unngå at betennelsen utvikler seg videre og blir kronisk.

Kronisk Tannkjøttsbetennelse – Periodontitt

Hvis betennelsen blir kronisk, vil du på sikt se at tannkjøttet trekker seg tilbake og litt av tannroten kommer til syne.

Du kan ikke få tilbake tannkjøtt og kjeveben som har gått tapt på grunn av periodontitt, men går du til behandling, vil utviklingen vanligvis stoppe opp.

Selv om periodontitt er en kronisk sykdom, kan god oppfølging og grundig renhold holde den stabilt i mange tiår.

På bildet ser du en person med stabil periodontitt, hvor den akutte betennelsen er borte.

De små spissene med tannkjøtt som skal være mellom tennene er borte, og tennene ser lengre ut.

Dette forteller oss at det før har vært en aktiv betennelse der over lang tid.

Behandling av periodontitt og gingivitt

Tannsteinsrens og grundig hjemmerenhold er nøkkelord når vi skal stanse utviklingen av tannkjøttsykdom. Prinsippet er at når tennene er helt glatte kan ikke bakteriene få feste, og dermed kan de heller ikke gjøre skade.

Hos oss fjerner vi tannstein og belegg med EMS AirFlow og ultralyd i kombinasjon med håndinstrumenter. Du kan lese mer om tannsteinsrens under estetisk tannbehandling.

Røyking og periodontitt

Forskning viser at røyking er en stor risikofaktor for utviklingen av periodontitt*. Røykere med tannkjøttsbetennelse kan ofte ha like blekt tannkjøtt som en ikke-røyker med friskt tannkjøtt. Det er fordi røykere har dårligere blodsirkulasjon i tannkjøttet. Dermed kamufleres betennelsen og den kan bli vanskeligere å oppdage.

*Rapport fra Kunnskapssenteret nr 29 –2008

Dårlig ånde eller vond smak

Bakteriebelegg eller tannstein mellom tennene og i tannkjøttslommene kan gi deg vond smak og plagsom lukt fra munnen. Årsaken kan være den nedbrytningsprosessen som finner sted når tannkjøttet er betent over lengre tid.

En annen årsak til dårlig ånde kan være at bakerste del av tungen hos noen har ekstra dype furer som lett kan gi grobunn for bakterier og plakk.

Betennelse i en tannrot og hull i tennene er andre årsaker som også kan gi vond lukt fra munnen.

Munnhygiene og individuell tilpasning

Ingen er like, og ikke alle har samme forutsetninger for å oppnå et godt renhold. Derfor legger vi stor vekt på individuell tilpasning av munnhygieneartikler til hver enkelt kunde. Vi finner frem til den tannkremen, tannbørsten og tanntråden som passer deg aller best. Vi har også et stort sortiment av munnskyllevann, mellomromsbørster og andre munnpleieartikler.

Kontakt oss